fbpx

CARETTA CARETTA – Zakynthos vakantieverhaal en foto’s door: Lo van Ek & Alexander Vidakovic, 2006

Ontbijt op het balkon

Lo, 5 september: De nacht is snel om en ik spring op om mijn eerste Grieks ontbijtje te gaan veroveren. De bakker op de hoek heeft vast lekkere dingen. Het brood nog warm en met een soort croissantje met feta, Griekse yoghurt en fruit terug naar Alexanders. Na een lekker ontbijt, een frisse douche gaan we verder richting Caretta Caretta strand. De eerste duik in het water, een eerste rustige drive op het zilte zout van de Ionische zee… fantastisch. We gaan vandaag de top van Skopos over naar de andere kant van deze zuidelijke deel van het eiland. Vanuit het water lijkt hij erg hoog en de warmte begint al aardig te komen met flinke flessen water beginnen we de klim.
Alexander: De ervaring leert dat tussen Zakynthos en Kalamaki (rondom het vliegveld) het vrij lastig is om een kamer te vinden. Wel in Zakynthos kregen we een kamer aangeboden en ook dus in Kalamaki, maar overal daartussen was het volgeboekt, ook al is de toeristische seizoen al bijna voorbij.

BEWAAKTE CARETTA STRAND & SCHILDPADDEN NESTJES

Op het strand van Kalamaki nemen we eerst een flinke duik in de zee. Het water is heerlijk, turkoois blauw en helder. Het strand is bijzonder schoon maar dat moet ook, want die is onder permanent toezicht van “Ninja Turtles” (zo hebben wij de Caretta bewakers genoemd :). Het blijkt al snel dat we binnen strook van circa 5 meter van het water moeten liggen, aangezien Caretta-caretta schildpadden op het resterende deel van het strand hun eieren leggen.

Caretta’s ’s nachts

De Grieken houden Caretta’s ’s nachts in de gaten en markeren de schildpadden nestjes met blauwe driepootachtige metalen constructies.  Daar moet men dus uit de buurt blijven. Nog sterker, de toegang tot het strand is vanaf 19:00 uur ’s avonds tot 07:00 uur ’s ochtends zelfs helemaal verboden, want dan komen de Caretta’s uit het water hun eitjes te leggen.